Tel Aviv’de “Netanyahu İstifa” Gösterisi



Tel Aviv’de 100 bin kişi, başta yolsuzluk olmak üzere çeşitli davalara adı karışan Netanyahu karşıtı sloganlarla sokaklardaydı.


İsrail’in Tel Aviv kentinde 100 bin kişi, başta yolsuzluk olmak üzere çeşitli davalara adı karışan Netanyahu karşıtı sloganlarla sokaklardaydı.

Demokrasi Meydanı kavşağında toplanan göstericiler, 2023’te Başbakan tarafından savunulan ancak başarısız olan adalet sistemi reformu önerisine karşı organize edilen büyük yürüyüşlerinden sonra söz konusu kavşağın adını “Demokrasi Meydanı” olarak değiştirmişlerdi.

Başta yolsuzluk olmak üzere çeşitli davalara adı karışan sağcı Likud Partisi lideri Netanyahu karşıtı sloganlar atan göstericiler, Başbakan’ın derhal istifa etmesini ve “hemen seçimlere gidilmesini” talep etti.

Göstericiler daha sonra, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’in güneyine düzenlediği benzeri görülmemiş operasyon sırasında kaçırılan rehineler için müzakere yoluyla çözüm bulunmasını isteyen başka protestoculara katıldı.

Hamas tarafından 250 kadar rehine kaçırılmıştı. İsrail Ordusu’na göre bunlardan otuz dördü öldü. Mevcut durumda Filistinli grupların elinde 129 rehinenin olduğu tahmin ediliyor.

Pazar günü Tel Aviv’in yanı sıra yaklaşık elli farklı yerde de gösteriler düzenlendi. İsrail basınına göre Tel Aviv’in kuzeyindeki Caesarea’da Netanyahu’nun özel konutuna yaklaşmaya çalışan göstericilerle polis arasında çatışma çıktı ve bir kişi gözaltına alındı.

Tel Aviv’in kuzey doğusundaki Kfar Saba’da düzenlenen bir gösteride konuşan muhalefet lideri merkezci Yair Lapid de yeni parlamento seçimleri çağrısında bulundu.

Yair Lapid, Amerikalılarla görüşmek üzere Washington’a doğru yola çıkmadan önce “Hiçbir şey öğrenmediler. Hiç değişmediler. Biz onları göndermeyene kadar bu ülkenin ilerlemesine izin vermeyecekler” dedi.

Ayrıca Kontrol Et

Düzensiz Göçmenler, Göç ve İltica Anlaşması’nın Onaylanması*

"Göç paktı”, Avrupa'ya düzensiz göçlerin sayısını azaltmaya yönelik. 2023'te, yaklaşık 380 bin kişi kaçak yollardan Avrupa sınırlarını geçti. Bu rakam bir milyondan fazla insanın geldiği 2015'teki Suriyeli mülteci krizinden bu yana en yüksek sayıyı oluşturuyor.