Avrupa: 1 Mayıs’ta İki Ayrı Sınıf Tavrı Vardı



Avrupa kentlerinde binler savaşa, faşizme, ırkçılığa, yoksulluğa, emek sömürüsüne karşı alanlardaydı.


Köln 1 Mayıs’ı

Almanya’nın Köln kentinde Hans-Böckler-Platz’da DGB Sendikası önünde saat 11:00’den itibaren Türk Kürt Alman devrimci parti ve örgütler sembolleriyle toplanmaya başladı ve fiili olarak 1 Mayıs’ı başlattı. Caddenin karşı tarafında “DGB savaşa karşı olmalı” yazan uzun bir pankartla KPD, Yaşanacak Dünya, ATİK, AGİF, ADHK ve  Mala Kurda‘nın oluşturduğu Roten Block (Kızıl Blok) Türkçe ve Almanca marşlar ve konuşmalarla bu startı verirken, yolun DGB binası önü tarafından da devrimci slogan ve marşlar yükseldi.

Bir saat sonra başlayan yürüyüşte devlet sendikacılığına sınıf tarafından duyulan güvensizliğin yansıması vardı. Ford gibi devasa bir fabrika ve irili ufaklı tonlarca fabrikanın olduğu, onbinlerce emekçinin bulunduğu şehirde sendika şubelerinin pankartlarının arkasında işçiler adeta yoktu.

Kızıl Blok ise DGB’nin kendi devletinin savaş politikalarını desteklemesini teşhir eden “DGB Savaşa Karşı Olmalı!” yazılı ortak pankartla yürüdü.

Alana canlılığı ve coşkuyu aynı zamanda 1 Mayıs havasını yansıtan devrimci kurum ve örgütlerin korteji oldu. Almanca ve Türkçe atılan “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm!”… ırkçılık ve emperyalizmi teşhir eden sloganların canlılığı alana damgasını vurdu. Ayrıca “Her yer Taksim Her Yer Direniş!” sloganıyla da Taksim direnişçileri selamlandı. Enternasyonal koronun söylediği Almanca ve Türkçe marşlar canlılığı ve dinamizmi artırdı. Heumark alanına kadar süren yürüyüşte bu tempo hiç düşmeden sürdü.

TİKB taraftarları 1 Mayıs’a “Bütün Ülkelerin proleterleri Birleşin” pankartı ile katılırken, alanda HBDH’ın 1 Mayıs açıklaması da okundu.

Stuttgart’ta sendikal ihanete inat devrimci 1 Mayıs

Stuttgart’ta 1 Mayıs Marktplatz’da başladı. Her halktan, her renkten ve her meslekten işçi, emekçi ve kadın direnişçilerin de bir araya geldiği eylemde, Stuttgart’ta DGB sendikası son anda yürüyüşü iptal etti. Ver.di ve göçmen kurumlarının ısrarı sonucu 10:30’da yürüyüş başladı.

İlerleyen saatlerde DGB sendikasının sınıf düşmanı tavrına karşılık Devrimci 1 Mayıs yürüyüşü başlatıldı ve polisin tüm saldırganlığına rağmen yapıldı.

Polis devrimci 1 Mayıs yürüyüşüne atlı polisler, gazlar ve coplarla saldırdı. Alınteri muhabirinin görüntü almasını engellemeye çalışan polis, muhabirimizi gözaltına almaya çalıştı ama kitlenin tavrıyla karşılaşınca bırakmak zorunda kaldı.

Atlı polislerin, gazlar ve coplarla saldırısına rağmen kitle dağılmamakta kararlı bir duruş sergiledi. Geri adım atmayan bu duruş polis barikatını açtı ve coşkulu bir şekilde yürüyüş başladı. Polis ise defalarca gözaltı, kitleyi bölerek dağıtma, polis köpeklerini kitlenin üzerine saldırtma girişimleri gibi saldırgan tavrını sürdürdü. Alınteri ve Yaşanacak Dünya okurları eylemlere “Emperyalizme, savaşa ve krize karşı sınıf kavgası” yazılı pankartla katıldı.

Viyana 1 Mayıs’ı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Avusturya Sosyal Demokrat Partisi’in (SPÖ) belediye binası önünde düzenlediği 1 Mayıs etkinliği kentte geniş bir program ile kutlandı. “Yaşasın enternasyonal Dayanışma!” “Hoch die internationale Solidarität!” sloganları atıldı. Belediye binası önüne kadar yürüyen binlerce insan ve sol gruplar sahnede selamlandı.

Selamlama faslının ardından onlarca örgüt ve partiden oluşan binler, ikinci kez yürüyüşe geçerek Votivpark’a ulaştı.

Stantlar açılan alanda kitle sabahtan akşam saatlerine kadar müzik eşliğinde halaya durdu.TİKB taraftarları alana TİKB imzalı pankartları ve TİKB bayraklarıyla katıldı.

Zürih

Zürih’e TİKB taraftarları HBDH ortak pankartı ve TİKB bayraklarıyla yürüdüler.

Ayrıca Kontrol Et

Kobanê Kumpas Davası’nda Çözümsüzlüğün Altı Çizildi!

Kobanê Kumpas Davasının bugün görülen karar duruşmasında HDP’li siyasetçilere ceza yağdırılarak Kürt sorunundaki çözümsüzlük ve savaş politikalarındaki ısrarın altı çizildi, “yumuşama” beklentisinin fotoğrafı sunuldu!