Kürdistan’da 1 Mayıs Bölgesel ve Yerel Mitinglerle Kutlandı!



Kürdistan illerinde 1 Mayıs Batman ve Van’daki bölgesel mitinglerin yanısıra çeşitli kentlerde yapılan yerel mitinglerle kutlandı. Kutlamalarda savaş politikalarıyla ekonomik-sosyal yıkım arasındaki ilişkilere işaret edildi, İmralı tecridinin savaş politikalarının simgesi olduğuna değinildi, “yeni bir yaşam kuracağız” vurgusu yapıldı


Kürdistan illerinde 1 Mayıs, Van ve Batman’da yapılan bölgesel mitinglerin yanı sıra Dersim, Urfa, Malatya, Antep, Elazığ, Adıyaman gibi birçok ilde de kitlesel biçimlerde kutlandı. Mitinglerde ekonomik-sosyal yıkımla savaş politikaları arasındaki ilişkiye vurgu yapıldı, İmralı tecridiyle özgürlükler sorunu arasındaki ilişkiye vurgu yapılırken tecridin aynı zamanda Kürt sorunundaki savaş ısrarının simgesi olduğuna işaret edildi.

BATMAN

Bölgesel mitinglerin adreslerinden biri olan Batman’da 1 Mayıs, Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde 8 Mart Kadın Parkı’nda kutlandı. “Yoksulluğa, güvencesizliğe, sömürü ve baskılara karşı birliğimizi, mücadeleyi, dayanışmayı, umudu büyütmek için haydi 1Mayıs’a” şiarıyla gerçekleştirilen mitinge, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Êlih Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Devrim Demir, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Sözcüsü Halide Türkoğlu, DEM Parti milletvekilleri, Tevgera Jinên Azad (Özgür Kadın Hareketi-TJA) aktivistlerinin yanı sıra Kurdistan’ın birçok kentinden Barış Anneleri, siyasi parti temsilcileri, platform üyeleri ile işçi ve emekçiler katıldı.

Engelleme girişimi

Siirt, Mardin ve Amed’den gelen çok sayıda emekçi polis tarafından arama noktalarında engellenmeye çalışıldı. Herkese kimlik kontrolü yapan polis, Siirt’ten gelen ekibin aracına ise ceza kesti. Bu esnada Turgut Özal Bulvarı’nda bulunan Word Mark Kavşağı’nda bir araya gelen binlerce kişi, davul-zurna eşliğinde uzun süre halaya durdu. “Savaş değil, barış istiyoruz!”, “Yaşasın kadın dayanışması!”, “Yaşasın özgür, eşit ve demokratik mücadele!”, “Sosyalizmde ısrar insan olmakta ısrardır!”, “Baharı da barışı da kadınlar getirecek!”, “Hakkımız olanı alacağız!”, “Zımanê me rûmet û hebuna meye!” ile “Yaşasın 1 Mayıs!” pankartlarının taşındığı mitingde sık sık “Bijî yêk Gûlan!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!”, “Jin, jiyan, azadî!”, “Bijî berxwedana ketkaran!” ve “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganları atıldı. Her türlü engellemeye rağmen kitle, kortejler halinde pankartlarıyla alana aktı.

Katledilen Sağlık emekçileri de anıldı 

Şırnak’tan gelen emekçiler miting alanına 2015-2016 yıllarında ilan edilen sokağa çıkma yasakları esnasında katledilen sağlıkçıların fotoğraflarını taşıyarak girdi. Kadınların ve gençlerin yoğunlukta katıldığı miting, girişlerin ardından saygı duruşuyla başladı. 

Mitingde tertip komitesi üyeleri sahneye çıkarak kitleyi selamladı. Tertip komitesi adına konuşmayı Tekstil-İş Batman Şubesi Başkanı Veysel Kartal yaptı. Kartal konuşmasında ekonomik yıkımın yarattığı toplumsal sonuçlara değinerek, “bıçak kemiğe dayandı” diye vurguladı.

Kartal konuşmasını, “Barış, demokrasi, özgürlük için artık yeter diyoruz. Bu düzen değişecek. Bizleri karanlıktan çıkaracak olan bu meydanda açığa çıkan iradedir. Adil bir yaşam ancak emekçilerle sağlanır. Bu düzeni değiştireceğiz. Yaşasın emekçilerin, işçilerin mücadelesi” diyerek tamamlandı. 

Mitingde Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Sekreteri Döne Gevher, DEM Parti Batman İl Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik,

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda ekonomik yıkıma vurgu yapılırken, savaş politikalarıyla bu yıkım arasındaki ilişkiye işaret edildi. İmralı tecridiyle ekonomik-siyasi yıkım arasındaki ilişkiye vurgu yapıldı.

VAN

Bölgesel mitinglerin adreslerinden Van’da 1 Mayıs alanında buluşan işçi ve emekçiler, savaş ve tecrit politikalarına karşı alana çıktıklarını belirterek savaşa harcanan bütçeye karşı ortak mücadele çağrısı yaptı.  

AKP ve MHP dayattığı savaş politikaları nedeniyle Türkiye ve Kurdistan’da her geçen gün ekonomik kriz derinleşirken, halk ve emekçiler temel günlük ihtiyaçlarını almayacak duruma getirildi. Van’da düzenlenen 1 Mayıs bölge mitingine katılan işçi ve emekçiler, bütçenin halka değil savaşlara aktarıldığını belirterek, halkın buna karşı ses yükseltmesi gerektiğini ifade etti. 

Mitingde DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğlu da konuşarak, “İşçi ve emekçilerin dayanışmasıyla, güçlü bir direnişle kapitalizmin beslediği bu iktidarları, bu faşist düzeni bir kağıt gibi elbette eritip gönderebiliriz. Buradan bir kez daha haykırıyoruz: Yaşasın işçilerin direnişi, yaşasın işçilerin birliği, yaşasın halkların eşit kardeşliği! Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” diye belirtti.

Ayrıca Kontrol Et

Kobanê Kumpas Davası’nda Çözümsüzlüğün Altı Çizildi!

Kobanê Kumpas Davasının bugün görülen karar duruşmasında HDP’li siyasetçilere ceza yağdırılarak Kürt sorunundaki çözümsüzlük ve savaş politikalarındaki ısrarın altı çizildi, “yumuşama” beklentisinin fotoğrafı sunuldu!