1 Mayıs İrade Savaşı Gözaltı Terörü ve Güç Gösterisiyle Sürüyor!



İstanbul’da 1 Mayıs’ta Saraçhane’den Taksim’in zorlanmasının ardından görüntüleri didik didik eden polis bugün sabah çok sayıda eve baskın düzenledi, şu ana kadar 29 kişi gözaltına alındı. Avukatlar 47 kişi hakkında arama kararı olduğu belirtti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya evlerinden gözaltına alınan kişileri “kaçtıkları adreslerden alındılar” diye lanse etti. Baskınlarda kapılar kırıldı, gözaltına alınan devrimcilere yapılan ters kelepçe ve kafayı zorla eğme işkencesi izletildi


1 Mayıs’ın CHP-DİSK elbirliğiyle Saraçhane’de bambaşka bir zemine çekilmesi plânlarını polis barikatlarına yüklenerek bozmaya çalışan devrimci demokratlara yönelik gözaltı terörü, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından “kaçtıkları adreslerde yakalandılar” diye servis edildi. Servis edilen görüntülerde polisin evlerin kapısını kırarak girmesi, gözaltına alınan devrimci ve demokratların başını zorla eğdirip işkence yapması da vardı. Naklen izletilen bu işkence ve baskınla İstanbul Valisi Davut Gül’ün 1 Mayıs günü yaptığı “Devlet yarına bırakır ama yanına bırakmaz” tehdit somutlaştırılmış oldu.

Bir irade savaşına dönüşen 1 Mayıs’ın arkasının evlerinden alınan insanların kriminalize edilmesi ve işkencenin naklen izletilmesiyle gelmesi bu savaşın önümüzdeki dönem kazanacağı muhtevayı da gösterdi. Daha büyük bir yıkım ve talana hazırlanan iktidarın bunun karşısında duran herkese ilan ettiği bir savaştır bu.

1 Mayıs gözaltıları bu açıdan sadece devletin kalın polis bariyerlerine yürüme yönelimine dönük bir intikamı değil, bundan sonrasına dönük tutumun da özetidir bu açıdan. Gözaltıların serbest bırakılması için alınacak tutum da bu nedenle önemlidir.

1 Mayıs günü gözaltına alınan on sekiz Gençlik Komiteleri üyesi ve on yedi Partizan okuru hakkında uzatılan gözaltı süresine seyirci kalmamakta olduğu gibi.

Ne olmuştu?

İstanbul’da 1 Mayıs’ta Saraçhane’den Taksim’in zorlanmasının ardından görüntüleri didik didik eden polis bu sabah çok sayıda eve baskın düzenledi. Şu ana kadar aralarında Halkevleri, SOL Parti, Devrimci Hareket, Devrimci Gençlik Dernekleri, Sosyalist Mücadele İnisiyatifi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Kaldıraç Hareketi, Emekçi Hareket Partisi, Öğrenci Faaliyeti üyelerinin bulunduğu 29 kişi gözaltına alındı. Avukatlar kırk yedi kişi hakkında arama kararı çıkarıldığını belirtti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya evlerinden gözaltına alınan kişileri “kaçtıkları adreslerden alındılar” diye lanse etti.

Ayrıca Kontrol Et

Kaypakkaya Yarım Asır Sonra Hâlâ Yaşıyor

Türkiye solunun tarihinde ’71 Devrimci Kopuşu olarak bilinen tarihsel sıçrama denildiği zaman akıllara ilk olarak üç sembol isim gelir: Deniz, Mahir ve İbo.