Boğaziçi’ne atanan ikinci kayyum AKP milletvekili adayı!



Özel hedef haline getirilen Boğaziçi Üniversitesi’ne bir önceki dönem Erdoğan tarafından kayyum olarak atanan Mehmed Özkan’ın yerine bu sefer de 2002’de AK Parti Sarıyer İlçe Teşkilatı kurucusu, 2015’te de AKP İstanbul 1. bölge milletvekili aday adayı olan Prof. Melih Bulu getirildi.


2021’in perdesi sadece zamlar, kadın cinayetleri, devam eden işçi direnişleri, doğanın talanına dönük yeni kararlarla açılmadı. Burjuva iktidar koalisyonu yayımladığı cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle üniversitedeki çürümeyi derinleştirecek yeni bir kadrolaşma dalgasının da düğmesine bastı. Boğaziçi gibi simgesel anlamı olan bir üniversiteye yeniden kayyum atayarak bu alandaki saldırganlığının altını çizme ihtiyacı duydu.

Resmi Gazete’de de yayınlanarak yürürlüğe giren Erdoğan imzalı kararlar rejimin hedefe çaktığı üniversitelerden Boğaziçi’ne yeni bir kayyum atanmasının yanı sıra YÖK denilen bekçilik kurumuna da aynı tepeden AKP’li transferini içeriyor.

Bazı bakanlık, kurum ve kuruluşlara ilişkin atama ve görevden alma kararlarında akademinin kadrosal yapısıyla rejimin askerlerince kontrol edilmesi mantığına dayanıyor. Karara göre Prof. Dr. Murat Tuncer, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine yeniden seçilirken, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel de YÖK üyesi olarak görevlendirildi.

Üniversitenin akademik birikimini KHK’larla tasfiye ederek yerine akademiyle alakasının ötesinde rejime bekçilik ruhuyla öne çıkan, koltuk-kariyer hırsıyla bilimsel olanın kökünden kazınmasını temel görev bellemiş kadrolar atamayı iş edinen burjuva iktidar bloku bu kararlarıyla yoluna anlamlı bir tepki çıkmadığı sürece tam gaz ilerleyeceğini de bir kez daha göstermiş oldu.

Rejimin özel hedef haline getirdiği Boğaziçi Üniversitesi’ne bir önceki dönem Erdoğan tarafından kayyum olarak atanan (12 Kasım 2017) Mehmed Özkan’ın yerine atanan ikinci kayyum da 2002’de AK Parti Sarıyer İlçe Teşkilatı kurucusu, 2015’te de AKP İstanbul 1. bölge milletvekili aday adayı olan Prof. Melih Bulu oldu.

2017’de Erdoğan Özkan’ı rektör adayı olmamışken tepeden bir atamayla o koltuğa oturtmuştu, şimdiyse açık AKP’li kimliğiyle bilinen Bulu’yu atayarak akademi konusundaki tahakkümcü politikasının altını adeta çizmiş oldu.

Söz konusu atamaya tepki gösteren öğrenciler, “Demokratik süreçleri tanımadan atanan yandaş rektörleri kabul etmiyoruz” dedi. Boğaziçi Dayanışması tarafından gösterilen tepkide şu ifadeler kullanıldı:

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle okulumuza Melih Bulu’nun kayyum olarak atandığını öğrendik. Boğaziçi öğrencileri olarak demokratik süreçleri tanımadan atanan yandaş rektörleri kabul etmiyoruz. Melih Bulu bizim rektörümüz değildir!

Ayrıca Kontrol Et

Sarı Sendikalar Bildiğiniz Gibi…

Hak-İş gibi sarı sendikalara karşı mücadeleci sendikaların yanında, onların bayrağı altında mücadelede ısrar etmek, özünde işçi emekçi düşmanlığı yatan diğer sendikaların örgütlenme, var olma yollarını kapatacaktır.