DİSK-AR: Geniş tanımlı genç işsiz oranı yüzde 41!



Bültende TÜİK’in açıkladığı genç işsizlik oranının yüzde 21 olduğunu, oysaki gerçekte bunun yüzde 41’e tekabül ettiği kaydedildi. Geniş tanımlı işsiz genç sayısının 2,3 milyona ulaştığı, her dört gençten birinin ne eğitimde ne de istihdamda yer aldığı (NEET) kaydedilen raporda, NEET oranının genç kadınlarda yüzde 32,4’e ulaştığı belirtildi.  Türkiye’de genç işsizliğinin dünya ortalamalarından yüksek olduğu, genç …


Bültende TÜİK’in açıkladığı genç işsizlik oranının yüzde 21 olduğunu, oysaki gerçekte bunun yüzde 41’e tekabül ettiği kaydedildi. Geniş tanımlı işsiz genç sayısının 2,3 milyona ulaştığı, her dört gençten birinin ne eğitimde ne de istihdamda yer aldığı (NEET) kaydedilen raporda, NEET oranının genç kadınlarda yüzde 32,4’e ulaştığı belirtildi.  Türkiye’de genç işsizliğinin dünya ortalamalarından yüksek olduğu, genç işsizliğin AKP döneminde yaklaşık 5 puan arttığı vurgulanan raporda, yükseköğrenim mezunu gençlerin asgari ücretle çalıştığı ifade edildi.

“Geniş tanımlı genç işsizliği, dar tanımlı genç işsizliğinden 20 puan fazla”

TÜİK’in 16 Mayıs 2022’de yayımladığı 1. çeyrek verilerine göre; Türkiye’de her iki genç kadından biri işsiz. İş aramaktan vazgeçen, iş bulmaktan ümidini kesen ve işgücü dışına çıkan gençlerde hem dar hem geniş tanımlı işsizlik oranı artmaya devam ediyor. TÜİK 2021 yıllık verilerine göre gençlerde dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 21,1, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 41. Geniş tanımlı genç işsizliği, dar tanımlı genç işsizliğinden 20 puan fazla.

Türkiye genç işsizliğinde dünyada ön sıralarda

Rapora göre; Türkiye’de genç işsizliği dünyada ön sıralarda. AB-27, OECD ve G27 ülke ortalamalarından yüksek durumda. Mart 2022 verilerine göre genç işsizliği G7 ülkeleri ortalamasında yüzde 9,1, OECD ortalamasında yüzde 11,1, AB-27 ülkeleri ortalamasında yüzde 14. Türkiye, yüzde 21,1 olan dar tanımlı genç işsizliği ile dünyada ön sıralarda yer alıyor.

Üniversite sonrası işe girebilenler de asgari ücrete çalıştırılıyor

Raporda Türkiye’de yükseköğrenim mezunu gençlerin asgari ücrete çalıştığı da vurgulandı. Buna göre gençlerin birçoğu iş bulamazken yükseköğrenim mezunu gençlerin giriş ücretleri asgari ücret civarında kalıyor. Tıp fakültesi dışında bir fakülteden mezun olan gençlerin çok büyük bir bölümü asgari ücret civarında bir ücretle çalışıyor. Mühendislik fakültesinden mezun gençlerden ücretlerinin asgari ücrete yakın bir ücretle işe başlayanların oranı yüzde 40-50 dolaylarında. Sosyal bilimler, iktisadi ve idari bilimler mezunlarında bu oran yüzde 60’larda seyrediyor.

En iyi ücretle işe başlayanlar, İslami bilimlerden mezun gençler

En iyi ücretle işe başlayanlar ise İslami bilimlerden mezun gençler. İslami bilimler mezunlarında asgari ücret civarında bir ücretle işe başlayanların oranı yüzde 18.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Kontrol Et

Emine Şenyaşar ‘Olayı’ ve Mücadelesi

Emine ana, aynen tablodaki gibi direniş cephesinde yer alan her çizimin/karakterin temsilidir. Hem yerdedir hem ayaktadır