İBB İtfaiyesinin 29 İşçinin Katledildiği Gece Kulübü Yangını Raporu Açıklandı



2 Nisan’da İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Masquerade Club adlı gece kulübünde meydana gelen ve 29 işçinin ölümüne neden olan yangına dair İBB itfaiyesi tarafından hazırlanan rapor açıklandı. Raporda çok sayıda ihmale, üretim baskısına yer verildi


İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Masquerade Club’te meydana gelen ve 29 işçinin ölümüyle sonuçlanan yangına dair hazırlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) itfaiye raporu açıklandı. Raporda yangının kaynak makinesinden çıktığı belirlenerek, birçok ihmale ve işin yetişmesi için yapılan üretim baskısına yer verildi.

İşçilerin karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle hayatlarını kaybettikleri kaydedilen raporda, bilirkişi raporunda da belirtildiği gibi yangının elektrik panolarında meydana gelen patlamalar nedeniyle meydana geldiği vurgulandı.

NTV’nin haberine göre, İBB İtfaiyesi, yangının kaynak makinesinden çıkan kıvılcımların kolay yanıcı izolasyon, yalıtım ve döşeme malzemelerini hızla tutuşturduğunu açıkladı.

İhmaller…

İtfaiye ekibinin hazırladığı raporda ihmaller zinciri de sıralandı. Raporda işyeri acil durum aydınlatmalarının çalışmadığı belirtildi.

Yönlendirme levhalarının olmadığı, söndürme sisteminin ve yangın dolaplarının çalışmadığı da vurgulandı.

Bilirkişi raporunda da belirtildiği gibi elektrik panolarında meydana gelen patlamalar itfaiye ekibinin raporunda da yer aldı.

Bilirkişiler ve 2 savcı tarafından yapılan inceleme sonrası hazırlanan keşif raporunda, yangına yol açan tedbirsizlikler ve yangındaki ihmaller gözler önüne serilirken işyeri açılışının Ramazan Bayramı’na yetişmesi için genel tadilâtın aceleye getirildiğine dikkati çekildi.

30’dan fazla kişi tek bölgede

Keşif raporunun değerlendirme bölümünde, dekor, demir doğrama, mobilya işleri, elektrik işlerini yapan firmalar bulunduğu belirtilerek, yangın esnasında 30’dan fazla çalışanın tadilât çalışması yürüttükleri kaydedildi.

İşyerinin fiziksel özelliklerinin anlatıldığı raporda, işyeri iç mekânının oval şeklinde olduğu, etrafında localarla çevrilmiş 750 metrekarelik alan bulunduğu, asma katların yine tüm salonu çevreleyecek loca şeklinde ve oval biçimde devam ettiği, eğlence merkezinin 2000 metrekare veya üzeri kapalı bir alandan oluştuğu ve iç tadilâtların tüm mekânlarda aynı anda yapıldığının anlaşıldığı vurgulandı.

Yangın nasıl başladı?

Bu nedenle çalışan sayısının bu kadar çok olduğunun anlaşıldığı belirtilen raporda şu tespitler yer aldı:

Tüm çalışmaların ana salonda yapıldığı, bu kısmın tamirat, tadilat monte yapma yeri olarak kullanıldığı, demir doğrama, ekleme, kaynak, birleştirmenin bu kısımda yapıldığı, burada yapılan bu kadar elektrikli çalışma esnasında elektrik sigorta ve elektrik panosunda nasıl bir arızanın meydana gelmediğinin anlaşılmadığı, ana salona giriş yapılan yerin sağ tarafında asılı vaziyette kalmış ve halen uçunda elektrot bulunan kaynak makinesinin bulunduğu, bu kısımda bulanan demir doğramalar üzerinde çalışma yapıldığı tespit edilmiştir. Kaynak yapılan yerde zemin seviyesinde çok miktarda, tahtalar kırıntıları, tahta talaş ve tozları, izolasyon malzemeleri, duvar kaplama dekor malzemeleri, strafor kırıntıları, poliüretan malzemeler, koltuk süngerleri olduğu bir kısımda yangın başlamıştır. Bu kısımdaki kaynak makinesinin aktif vaziyette olduğu, diğer tarafta görülen kaynak makine ve aletlerinin kapalı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yangının ağırlık merkezinin, salon girişine göre sağ tarafta olduğu, burada yapılan elektrotlu kaynak makinesiyle yapılan çalışma esnasında yere ve etrafa dağılan kıvılcımların yerde ve kaynak yapılan yerin sahne altı veya loca altı aralarından kapalı yere düştüğü, burada bulunan yanıcıları tutuşma sıcaklığına kadar ısıtarak alevli yanmayı başlattığı belirlenmiştir.”

Raporda, çalışmanın devam etmesi ve etrafa dağılan kaynak ışını nedeniyle yanmanın geç fark edildiğine işaret edilerek yangının etrafta bulunan çok çabuk yanıcı ve kolay alev alıcı diğer malzemelere sirayetiyle hızlı bir şekilde yayılmış olabileceği kaydedildi.

9 tutuklama 

İhmal ve kusurları bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınan 12 şüpheliden biri emniyetten 2 şüpheli ise savcılık sorgusunun ardından, 1’i de nöbetçi mahkemece serbest bırakılırken 9 şüpheli ise “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan tutuklandı.

Ayrıca Kontrol Et

Köln: Ford Fabrikası Önünde Bir Kez Daha 1 Mayıs Çağrıları

Almanya’nın Köln kentinde 1 Mayıs hazırlığı kapsamında bir kez daha Ford fabrikası önündeydik